Leven met artrose

Leven met artroseArtrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen de botten en wervels. Dit kraakbeen moet de gewrichten bij het bewegen beschermen. Zo gaan de botten niet op elkaar schuren, maar bewegen ze soepel.

Stijfheid, Een gezond kraakbeen is dan ook erg glad. Bij artrose wordt het ruw en onregelmatig, op enige plaatsen kan het zelfs helemaal verdwijnen. Dit geeft stijfheid en veel pijn bij het bewegen. Ook het aangrenzende bot is op sommige plaatsen verdikt, dit geeft ook pijn bij het bewegen het gaat als het ware schaven. Ook geven kleine stukjes losgeslagen kraakbeen irritaties en ontstekingen in het gewricht.

Er zijn twee vormen van artrose: Primaire artrose is de vorm van artrose waar geen aanwijsbare oorzaak voor gevonden kan worden. Het kan op iedere leeftijd zich voordoen.
Primaire artrose kan ook erfelijk zijn. Het ontstaat dan meestal voor het veertigste levensjaar.
Secundaire artrose kan zelfs op iedere leeftijd voorkomen en heeft een duidelijke oorzaak. Vaak komt de beschadiging van het gewrichtskraakbeen door een breuk, operatie, erfelijke afwijking (zoals dysplasie waarbij het gewricht niet goed aangelegd is) of een ontsteking van het gewricht. Secundaire artrose kan ook ontstaan door abnormale belasting van het gewricht.

Artrose kan voorkomen in meerdere gewrichten tegelijkertijd. We spreken dan van poly-artrose. Bij mono-articulaire artrose is een enkel gewricht aangedaan.
Misverstanden, Er bestaan een aantal misverstanden over artrose zoals:
Artrose is een ouderdomsziekte, Nee dus. Artrose kan op elke leeftijd ontstaan, hoewel de kans naarmate men ouder wordt wel steeds groter wordt.

Artrose is slijtage, Nee, artrose is geen slijtage. Het is een reumatische aandoening. Bij deze aandoening neemt de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen geleidelijk af. Dit wordt veroorzaakt door scheurtjes in het kraakbeen. Uiteindelijk kan het kraakbeen op sommige plaatsen zelfs helemaal verdwijnen.

Artrose is niet te behandelen, Artrose is niet te genezen, maar behandeling is zeker zinvol. Pijn en ontstekingen kunnen worden behandeld met medicijnen. Met oefentherapie kan de stijfheid bestreden worden. Bovendien houd je zo de spieren sterk en soepel. Gewrichten kunnen in bepaalde gevallen chirurgisch vervangen worden door kunstgewrichten.

Artrose is hetzelfde als reuma, Nee dus. Chronische ontstekingsreuma is ook een aandoening van de gewrichten. Alleen is er dan sprake van onder andere gewrichtsontstekingen in plaats van kraakbeenachteruitgang. Het gaat wel vaak samen met artrose.

Gewrichten slijten door beweging, Nee dus: bewegen is juist noodzakelijk om de gewrichten soepel te houden.
Gewrichtspijn is één van de bekendste veroorzakers van gewrichtspijn. De beste therapie tegen gewrichtspijn door artrose is in beweging blijven. Op die manier houd je de gewrichtkapsels soepel. Door af te vallen en te lopen met een wandelstok verminder je de druk op de gewrichten. Daardoor verzacht je de pijn.

Het voorkomen van gewrichtspijn, Leef normaal en eet gezond.  Als je klachten hebt als kleiner worden, rugpijn of een kromme houding, ga dan naar je huisarts.Hij kan onderzoeken of het om osteoporose gaat. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, probeer dagelijks voldoende vitamine D. in te nemen. Gebruik alcohol en cafeïne met mate. Pas op voor  stress.