Bachbloesemremedies

BachbloesemremediesEind vorige eeuw heeft dr. Edward Bach de bachbloesem ontdekt. Bach was een arts en homeopaat en had zijn praktijk in Groot-Brittannië. Hij geloofde erin dat de levenshouding en denkwijze van mensen een belangrijke rol had in het ontstaan en in het genezen van ziekten en dat wanneer iemand ziek is het komt doordat lichaam en geest niet in evenwicht is.

Met dat idee is hij op zoek gegaan naar een nieuwe manier van genezen en zo vond hij bachbloesems van wilde planten, bomen etc. en ontwikkelde hieruit 38 remedies (waaronder “rockwater” oftewel bronwater).

Het gaat bij de bachremedies uitsluitend om de energie die verkregen wordt van de plant door extracten te maken van bloesems met water die dan wordt vermengd met alcohol. De bachremedies worden ingezet bij een verstoorde balans van de emoties. Doordat elke emotie een bepaalde trilling afgeeft, kunnen de bachbloesems daarop werken.

Elke emotie heeft een tegengestelde emotie. Denk aan onzekerheid en zelfverzekerdheid of haten en liefhebben. Als de emoties uit balans zijn kan dat zich uiten in gedrag en zelfs in gezondheid. Door de bachbloesems kan de balans weer herstellen.

De bachbloesems zijn verdeeld in 7 verschillende emoties:

Angst:Aspen
Cherry Plum
Mimulus
Red Chestnut
Rock Rose
Eenzaamheid:Heather
Impatiens
Waterviolet
Onzekerheid:Gentian
Gorse
Hornbeam
Wild Oat
Verato
Onvoldoende interesse en gelatenheid:Chestnut Bud
Clematis
Honeysuckle
Mustard
White Chestnut
Wild Rose
Overbezorgd:Beech
Chicory
Rock Water
Vervain
Vine
Overgevoelig voor invloeden van anderen:Agrimony
Centaury
Holly
Walnut
Wanhoop en moedeloosheid:Crab Apple
Elm
Larch
Oak
Pine
Star of Bethlehem
Sweet Chestnut
Willow
Er kunnen meerdere bachremedies met elkaar gebruikt worden, zodat er voor ieder persoon wel een passende samenstelling is. Dr. Bach heeft ook zelf één samengestelde remedie: de Rescue Remedy. Deze is gemaakt van 5 verschillende bachbloesems en is ontwikkeld voor emotioneel sterk beladen momenten en daarom maar voor tijdelijk gebruik.

Wat belangrijk is om te weten is dat een bachbloesem geen tovermiddeltje is en puur ter ondersteuning dienen.