Nachtmerries

NachtmerriesNachtmerries, enge dromen. Een nachtmerrie is eenvoudig gezegd een vervelende angstige droom. Als je een nachtmerrie hebt kan je doodsbang en in paniek wakker worden. Een nachtmerrie blijft je meestal de hele dag door je hoofd spoken. De meeste nachtmerries heb je in je rem slaap, vandaar dat de meeste mensen door een nachtmerrie midden in de nacht wakker schrikken. Vaak zijn mensen daarna zo bang en van slag dat ze nog maar moeilijk in slaap komen omdat ze hun droom voor zich blijven zien. Zelfs al word je gerustgesteld en zeg je tegen jezelf dat het niet echt is, maar na zo’n  droom, komt men toch moeilijk in slaap. De volgende ochtend vraagt men zich vaak af waarom men zo bang is  geweest.

Wat wil je weten over een nachtmerrie?
Een nachtmerrie kan verschillende oorzaken hebben. In de meestal  is het gewoon  toeval. Er kan niet worden verklaard waarom je juist op dat moment een nachtmerrie hebt gekregen en/of waarover hij gaat. Sommige mensen krijgen nachtmerries doordat ze bijvoorbeeld hoge koorts hebben. In het laatste geval hebben mensen met nachtmerries iets traumatisch meegemaakt. Dit blijven ze dan terugzien in hun dromen. Dit soort nachtmerries zijn heftiger dan een normale nachtmerrie, juist omdat het echt gebeurd is. Voorbeelden zijn: een ernstig ongeluk, seksueel misbruik of een bijna dood ervaring etc.

Bijna iedereen heeft wel eens een nachtmerrie gehad.
Er wordt geschat dat ongeveer 80% van de mensen wel eens last heeft van een nachtmerrie. Over het algemeen hebben kinderen het meeste nachtmerries. Zeker als ze tussen de vijf en negen jaar zijn hebben ze regelmatig een nachtmerrie. Kinderen beleven alles heftiger dan volwassenen en dat zien ze terug in hun dromen. Wie kent de dromen niet over monsters. Na deze leeftijd groeien de meeste kinderen erover heen. Verder komen nachtmerries vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit kan ook komen doordat vrouwen meer erover praten en hun dromen beter onthouden dan mannen. Verder zijn vrouwen over het algemeen gevoeliger dan mannen en als iemand gevoelig is, is de kans op een nachtmerrie ook groter. Van iedereen die nachtmerries heeft, heeft twee tot drie procent er vaak last van, zo’n meerdere keren per week. Deze groep heeft echt slaapproblemen door hun nachtmerries.

Over het algemeen wordt er niet veel tegen nachtmerries gedaan. Het gaat vanzelf over. Kinderen kunnen het best door hun ouders getroost en gerustgesteld worden. Een lampje doet wonderen, omdat de meeste kinderen in  het donker eng vinden.

Als mensen regelmatig last hebben van nachtmerries zijn er verschillende mogelijkheden. Er kunnen ontspanningsoefeningen gedaan worden. Mensen die gespannen zijn, hebben sneller last van  een nachtmerrie. Door volledig ontspannen te gaan slapen, is de kans op een nachtmerrie kleiner.

Verder zijn er drie behandelingen om een nachtmerrie minder eng te maken.

Eerste: Mensen moeten overdag de nachtmerrie voor zich  halen. Door aan de beelden te denken wordt de nachtmerrie uiteindelijk minder angstig.

Tweede behandeling is het de bedoeling om een ander einde van je nachtmerrie te maken. Iemand droomt bijvoorbeeld altijd dat hij in een brandend huis staat waar hij niet uit kan komen. Deze persoon kan ermee oefenen dat er opeens een raam in de brandende ruimte is, waardoor hij zichzelf kan redden uit de vlammenzee.

De derde mogelijkheid is om te werken met lucide dromen. Dit zijn het soort dromen waarin je beseft dat je aan het dromen bent. Dit maakt een nachtmerrie minder angstig, omdat je beseft dat het niet echt is. Er kan worden geoefend om zelf een draai aan je nachtmerrie te geven.

Tijdens je nachtmerrie kan je belevenissen veranderen, waardoor het minder eng is.

Bijna iedereen heeft wel eens een nachtmerrie gehad. In de meeste gevallen is dit gewoon  toeval. Er kan niet worden verklaard waarom iemand een nachtmerrie krijgt. Een klein deel van de mensen krijgt een nachtmerrie als ze bv hoge koorts hebben. Een ander deel krijgt nachtmerries door een traumatische ervaring. Deze nachtmerries zijn akeliger  dan een normaal nachtmerrie. De grootste categorie die toevallig een nachtmerrie krijgt zijn vooral kinderen tussen de vijf en negen jaar oud. Wanneer je echt vaak een nachtmerrie hebt, dan kan je hier oefeningen voor doen zodat je minder last hebt van nachtmerries.