Slecht slapen

Slecht slapenSlecht slapen? Slapeloosheid. Als slapeloosheid langer dan een paar nachten duurt, kan de aandoening chronisch worden en kan het slaaptekort een zeer kwalijke uitwerking op het welzijn hebben. Slapeloosheid verstoort het natuurlijke slaapritme, dat moeilijk te herstellen is. Sommige mensen die aan slapeloosheid lijden, verergeren onbedoeld de situatie door overdag of vroeg op de avond kort te slapen, waardoor ’s nachts de kwaal juist erger wordt. Sommigen proberen ondanks het gebrek aan slaap te blijven werken, wat ernstige lichamelijke en psychische problemen kan geven. Het kan voorkomen dat iemand die bang is aan slapeloosheid te lijden, in werkelijkheid alleen minder behoefte aan slaap heeft. Het is normaal om bij het ouder worden lichter te gaan slapen en in kortere tijd. Sommige ouderen liggen in bed te bewegen, omdat hun lichaam niet meer slaap nodig heeft, terwijl ze wel gewend waren aan een vaststelde tijd.

Insomnie komt relatief vaak voor door externe oorzaken als geluidshinder, lichthinder of als bijwerking van medicijnen, maar kan ook worden veroorzaakt door stress, opwinding, lichamelijke of psychische aandoening, voedselallergie, slechte slaapdiscipline of het kan het gevolg zijn van hersenletsel. Het is een belangrijk symptoom van een manie bij mensen met een bipolaire stoornis en kan ook een teken zijn van verhoogde schildklieractiviteit, depressie en andere stimulerende fysiologische prikkels.

Veel mensen vertrouwen op slaap en kalmerende middelen om tot rust te komen. Er worden veel benzodiazepines zoals temazepam voorgeschreven bij slaapproblemen. Dit zijn sederende kalmerende, slaapverwekkende en anxiolytische angstgevoelverminderende middelen. Deze middelen werken al snel verslavend en het effect kan na enkele weken al minder worden omdat er tolerantie is ontstaan.

Er zijn ook traditionele remedies tegen slapeloosheid. Een beker warme melk voordat je naar bed gaat, is daar één van. Warme melk bevat tryptofaan een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren), dat betrokken is bij de productie van serotonine, dat op zijn beurt onderdeel is van het hormoon melatonine. Dit hormoon regelt het slaap-waak ritme.

Andere remedies waarvan beweerd wordt dat ze werken, echter meestal zonder dat er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is:

Een douche nemen voor je naar bed gaat.

Gebruik van kruidensupplementen zoals valeriaan, kamille, lavendel, hop en Passiflora incarnata;

Aromatherapie: dit werkt rustgevend, vooral als er gebruik wordt gemaakt van lavendel en andere etherische oliën.

De slaapkamer dient in principe slechts voor nachtrust. Daarom dienen andere activiteiten wellicht met uitzondering van seks, ook overdag, elders plaats te vinden. Zo niet, dan kan de kamer aan deze activiteiten herinneren, waardoor men zich niet kan ontspannen.

Traditionele Chinese geneeskunde houdt zich al duizenden jaren bezig met slapeloosheid. Een behandeling kan bestaan uit acupunctuur, dieet, aromatherapie en een analyse van de levensstijl, met het doel de oorzaak grondig aan te pakken. Hoewel geen van deze methoden wetenschappelijk bewezen zijn, kunnen ze een alternatief zijn voor kalmerende middelen en slaaptabletten. Zo is op een natuurlijke manier een slaapprobleem toch op te lossen. Vaststaat dat iemand beter slaapt als hij zich goed en rustig voelt, dan in tijden van stress of ziekte.

Mensen met slapeloosheidsproblemen kunnen het beste cafeïne vermijden. Cafeïne speelt vaak een belangrijke rol bij slapeloosheid. Cafeïne wordt onder meer aangetroffen in koffie, thee,  cola enz. In cacao zit theobromine, ook een stimulerend middel. Dergelijke stoffen zijn vaak ook te vinden in     energiedrankjes zoals Red Bull en in chocolade/energierepen.

Sommige mensen kunnen slecht slapen omdat hun slaapkamer te licht is en anderen hebben meer last van geluid.

Mensen met slapeloosheid doen er goed aan niet na te denken over problemen, angsten en eventuele fobieën. Als er veel wordt nagedacht, kan de geest niet tot rust komen. Kalme en rustgevende muziek helpt ook omdat het de persoon iets neutraals geeft om op te richten. Er kan ook geprobeerd worden te mediteren door te concentreren op de muziek en ademhaling. Ontspannende technieken zoals meditatie hebben bewezen dat ze kunnen helpen bij slaapproblemen. Ze brengen de gestreste geest en lichaam tot rust en dat schept een mogelijkheid voor een diepere en rustgevende slaap. Er wordt goed aan gedaan om een vast slaappatroon te ontwikkelen door elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan om vervolgens ook op een vaste tijd op te staan. Het slapen overdag zou in principe moeten worden vermeden.