Afstand nemen als medicijn

Afstand nemen als medicijnAfstand nemen als medicijn. Als medium, werkzaam op Live Paragnosten geef je regelmatig advies aan cliënten om in een bepaalde situatie wat afstand te nemen. De situatie is dan aan het escaleren. Het gaat dan voornamelijk om relaties waarbij de partners lijnrecht tegenover elkaar staan. Of niet meer weten wat ze aan elkaar hebben. Boos op elkaar zijn, het bijltje er bij neer willen gooien.

Op de momenten dat er iets speelt, relationeel, is het eigenlijk altijd het beste om even afstand te nemen.

Wat is de reden van het nemen van afstand? Je zit er zelf veel te veel in en overziet de situatie niet meer. Het overzicht is compleet weg en we zijn zo bezig met onze eigen overtuigingen en de bijbehorende angst, dat we het niet meer weten. Dan is afstand nemen als medicijn de enige weg.

Alleen, je kunt het als medium wel zeggen, of de cliënt het gaat doen, of deze het kan, dat is de keuze van de cliënt zelf. Vaak wordt er juist geen afstand genomen. We gaan ons nog meer focussen op de ander en de geëscaleerde situatie. Dat komt, omdat we alles weer terug bij het oude willen hebben, want toen was het goed. Daar gaan we voor vechten als een leeuw.

Als een situatie zo uit de hand is gelopen dat afstand nemen noodzakelijk is, moet je je afvragen of het ooit goed is geweest. Vaak wordt gedacht dat het goed was toen. Alles liep toch goed. Het ging toch zijn gangetje. Dan is het goed toch! Er was iets, en dat iets is wat we vaak over het hoofd zien. Dat iets heeft met de liefde te maken.

Zolang namelijk de liefde voor jezelf onvoldoende is, blijft iets, wat niet zichtbaar is, telkens de bocht om kijken en zorgt voor een escalatie binnen de relatie. Als iets zichtbaar wordt gemaakt en dat betekent eerst diep graven in jezelf, en daarvoor heb je afstand nodig van de situatie. Dan kun je iets gaan zien en er mee aan de slag gaan.

Het nemen van afstand is het beste medicijn als de liefde niet wilt vlotten. Maar wat houdt het precies in. Velen geven dan aan, dat doe ik al. Ik stuur geen berichtjes meer vanuit mijzelf. Dat is geen afstand nemen. Je hele lijf staat in gespannenheid, om van de ander maar iets te horen.

Afstand nemen als medicijn is er in je gehele systeem, zowel bewust als onbewust niet meer mee bezig zijn. Het compleet laten. En waarom! Je hoofd heeft de hoofdrol van je gekregen, het ego is aan de macht. Het ego wil geen verandering, het hart wel. En om bij je eigen hart weer te komen, de verbinding met jezelf weer te voelen, zul je afstand moeten nemen.

Die afstand nemen, zoals deze echt is bedoeld, gaat er voor zorgen, dat je weer bij jezelf komt. Dat je overzicht gaat krijgen en antwoorden waarom de relatie telkens escaleert. Zo kom je achter dat iets wat deze relatie telkens weer ondermijnd en een goede en fijne relatie in de weg staat.

De meeste mensen nemen op een verkeerde manier afstand. Ze nemen het vanuit boosheid en totale vermoeidheid. Dan laten ze in feite een strijd los. Een strijd om en voor liefde. Zie je hoe bizar dit is.

En dan, eigenlijk is afstand nemen helemaal niet nodig. Diegenen die zichzelf op waarde schatten, zichzelf liefde geven, geen angst hebben de ander kwijt te raken. De focus op hun eigen leven leggen, terwijl ze in een relatie zitten. Die hoeven die afstand niet te nemen, bij hun staat niets ze in de weg. Er is geen sprake van iets, ze begrijpen hoe je samen een relatie op de juiste manier insteekt.

Medium Claire