Zonder zelfvertrouwen

Zonder zelfvertrouwenZonder zelfvertrouwen kun je niet aan een relatie bouwen

Wat ooit zo mooi begon en waarvan we dachten dat het er voor eeuwig zou blijven, die relatie, is als een kaartenhuis in elkaar gezakt. Door één enkel leugentje is alles weg. Is het vertrouwen in de ander er niet meer.

Onbewust wat vertrouwen betekent voor een relatie
We zijn ons als mens niet bewust hoe belangrijk of het is ten alle tijden de waarheid naar de ander uit te spreken, willen we de relatie goed houden. Waarom is dit zo belangrijk? Omdat liefde geen leugens kent. Omdat liefde zo ongelooflijk kostbaar is, dat we daar heel zorgvuldig mee om moeten springen. Je daar van bewust zijn, zul je nooit het vertrouwen meer van een ander willen schaden. En toch gebeurt het aan de lopende band.

Een relaties is als een huis
Als een huis wordt gebouwd, wordt er eerst een stevig fundament neergelegd. Hier zijn we ons terdege van doordrongen. Er wordt onderzoek gedaan hoe of dat fundament moet worden gebouwd. Als je dit doortrekt naar een relatie, dan kun je dit zien, als, ik ontmoet iemand, ben hevig verliefd, maar ik wil toch ook wel even verder kijken dan die verliefdheid. Ik wil ook wel weten of deze eventuele partner samen met mij een stevig fundament kan vormen.

De volgende stap van het bouwen van een huis is, het fundament te gaan plaatsen. Doortrekkend naar een relatie, kun je dit vergelijken met het naar elkaar uitspreken dat onder de relatie een commitment ligt, om samen te gaan willen bouwen. En dat commitment zegt op zijn beurt. We hebben vertrouwen in elkaar. We hebben er vertrouwen in dat het iets kan gaan worden. Daar gaan we ons uiterste best voor doen. Maar beschaam mijn vertrouwen nooit!

Dan gaat op het fundament het huis worden gebouwd. Relationeel zegt dit, we zijn ons er van bewust dat we een fundament hebben, een commitment en nu zullen we moeten bouwen. En we gaan bouwen, zodanig dat het huis stevig en solide is, en elke storm kan doorstaan. Daarvoor moet regelmatig onderhoud worden gepleegd. Relationeel werkt dit exact hetzelfde, alleen we zijn ons er niet van bewust. We pakken het dus ook relationeel helemaal niet zo aan, met alle gevolgen van dien.

Bouwen en onderhoud plegen binnen een relatie
Elke dag weer zal er gebouwd moeten worden aan dat huis, want rommel moet worden opgeruimd, om en in het huis, anders gaat de constructie minder stabiel worden en daarom plegen we ook onderhoud. En dat doen we op tijd, om nare ervaringen te voorkomen.

Het huis wordt verzekerd tegen schade
Garanties zijn er niet, dat het huis er voor de eeuwigheid zal staan, maar we doen ons best er voor. Sterker nog, we nemen een verzekering op het huis, dat als er schade is, dan zijn we er van verzekerd dat dit wordt gerepareerd.

In relaties is er geen verzekering, is er geen garantie. De enige verzekering en garantie die er is, is vertrouwen. En daarvoor kunnen we geen verzekering voor afsluiten. Daarvoor verwachten we van elkaar een volwassen houding.

Volwassen houding kent eerlijkheid
De enige manier om aan een relatie echt constructief te bouwen en te blijven bouwen, is een volwassen houding hebben. Een volwassen houding zegt nl, ik ben me bewust van dat ik de ander mijn vertrouwen moet blijven geven. Ik ben niet bang hiervoor. En laten nu de meeste mensen wel bang zijn en dus niet op een volwassen manier een relatie in stand kunnen houden en om die reden geen vertrouwen hebben in zichzelf en dus niet aan een ander kunnen geven.

En dan zit je. Geen vertrouwen in jezelf, dan dus ook niet in de ander. En kun je ook geen vertrouwen geven en zie je ook niet of de ander te vertrouwen is. Het fundament is niet sterk genoeg en het huis valt om. Op dit punt belandt, ben je in feite te laat, heb je geen onderhoud gepleegd.

Zorg er voor dat je werkt aan je zelfvertrouwen. Bel hiervoor met een medium, paragnost, een ervaringsdeskundige een bewustzijnscoach, of een relatiecoach op www.liveparagnosten.nl. Leer hoe je zelfvertrouwen krijgt om de relatie die ooit zo mooi begon, in stand te houden en samen te werken aan het plegen van onderhoud, waardoor je als vanzelf steeds meer vertrouwen in elkaar krijgt.

Liefdevolle groet, Top medium Claire box 04 liveparagnosten.nl