Verslaving, Bij een verslaving

Verslaving Bij een verslavingVerslaving, Bij een verslaving ga je voorbij aan het NU-moment. Bovendien ervaar je meestal angst en een leegte in jezelf die je wilt vermijden aan te kijken. Verslaving gaat ook over het niet accepteren van je eigen schaduwkanten. Bij een verslaving ligt er nog veel in het duister. Een verslaving gaat over je ego. Over je kleine ik. Je kleine ik die niet langer luistert naar het Hoge Zelf. Bij het woord verslaving kun je denken aan een alcohol of drugs verslaving maar ook een suiker of rookverslaving. Er zijn veel zaken waar mensen verslaafd aan kunnen raken. Veel HSPers hebben te kampen met een verslaving en dat heeft te maken met de mate waarin zij gevoelig zijn. HSPers ontvangen ontzettend veel indrukken en zijn gevoelig voor emoties, ook van andere mensen.
Verslaving is het dempen van je gevoel. Het is een vlucht, voornamelijk voor je Hoge Zelf, het leven, de liefde of de gevoelens er omtrent niet willen voelen. De spirituele betekenis van een verslaving ligt in het feit dat je angst hebt voor liefde, en vrijheid. Je eerste liefde heb je verlaten, de Bron en dat was een bewuste keuze. Je begon aan een spirituele reis in een aards lichaam maar om die ervaring op te doen moest je de illusie hebben dat je afgescheiden bent van de bron. Dit, omdat je anders de ervaring niet volledig beleefd. Zo kon je niet leren dat je het niets en het alles bent. Maar doordat je deze quantumsprong in het diepe hebt gemaakt, hetgeen een bewuste keuze was, voel je je afgescheiden. Dit brengt een leegte met zich mee. Deze leegte veroorzaakt een knagend gevoel. Een gevoel die je op een zoektocht brengt naar de Bron, en naar Huis. Dit gevoel kan met zich mee brengen dat je heimwee ervaart. Een diepe intense heimwee die een dermate gevoel van leegte meebrengt dat je niets liever wilt dan deze leegte opvullen.

Dat doe je wanneer je verslaafd bent, door middel van middelen als alcohol. Of drugs. Of eten. Ze verruimen je bewustzijn hetgeen je dichter bij de bron kan brengen, of ze dempen de emoties van gemis. Het kan allemaal. Toch is het een illusie. Want wat deze middelen allemaal met elkaar gemeen hebben is dat het een nep compensatie brengt. Het dooft de emotie, maar lost deze niet op. Wanneer het middel uitgewerkt is komt de klap alleen harder binnen. Bewustzijnsverruimende middelen kunnen je een kick geven en brengen in sferen, maar zodra de kick over is komt het gemis harder binnen. De pijn en de emotie zal steeds harder roepen waardoor de drang naar het middel ook steeds harder gaat roepen. Dit brengt teweeg dat er een grotere behoefte is naar meer van het middel dat slechts het ego bevredigt en het Hoge Zelf helemaal ondersneeuwt.

Verslavingen brengen vaak veel problemen met zich mee. Sociaal, emotioneel maar ook lichamelijk. Alles wat in de geest begint en niet wordt opgelost, eindigt met fysieke problemen. Zo ook verslavingen. Wanneer men de reductie van prikkels met drugs oplost en dat voor lange tijd blijft doen zal zeker klachten krijgen. Deze problemen zullen op een bepaald moment zo uit de hand lopen dat er een keuze uit voortkomt. Of je lost je spirituele problemen op, of je sterft of wordt zeer ernstig ziek. Vaak ook verliezen ernstig verslaafden een aanzienlijk deel van hun sociaal netwerk. Men heeft geen eigen energie meer om in behoeften te voorzien en gaat stelen, of nog erger om in de behoeften van het ego, het lichaam te voorzien. De afgescheidenheid, de angst, de emoties en de pijnen zullen een grondig spirituele benadering moeten ondergaan om tot de bodem van het onderliggende probleem te komen die meestal zijn oorsprong vindt in gedachten, gewoonten en handelingen die destructief zijn. Een behandeling die tot de wortel van dit duistere stuk gaat brengt dan ook een heftige transformatie met zich mee op meer dan een gebied. Het is ook nodig om dit probleem holistisch te benaderen. Wanneer men ook maar een fase overslaat is de kans groot dat de verslaafde terugvalt in zijn of haar verslaving. Of dat er een nieuwe verslaving ontstaat aan iets anders.

Lichtwerkers zijn vaak wel bekend met verslavingen omdat zij extra gevoelig zijn voor verslavingen. Zij weten hoe deze mogelijk ontstaan en kennen de gevolgen ervan. Zij zijn voorlopers en wegbereiders en kunnen mensen met deze problematiek de weg wijzen. Echter nooit zonder hulp van een arts of huisarts. Zij dienen als extra ondersteuning. Zoals gezegd ligt de oplossing in een holistische mensvisie en behandeling.