Wie ben jij volgens het enneagram

enneagramElk mens heeft zijn eigen karakter en bijbehorende karaktereigenschappen. Daar ontkomen we niet aan. De mens is grofweg in te delen in 9 hoofdtypen, die samengevat zijn in een enneagram.

Van elk type, heeft elk mens wel iets en al zijn karaktereigenschappen tezamen vormen zich dan tot één van de 9 types waarbij jouw karakter het beste past. We noemen dat type ook wel, jouw dominante type. Dat type heb jij de meeste eigenschappen van.

Als partner is het fijn te weten hoe of jouw partner in elkaar steekt. Want als je dat weet, kun je rekening houden met het karakter en zorgen voor minder conflicten. Want ieder mens doet iets op zijn manier en heeft zichzelf er van overtuigd dat dat de juiste manier is. Door te weten en te begrijpen dat ieder mens anders is, volgt meer begripsvorming en een andere kijk op de ander.

Welke hoofdtypen mensen zijn er?

De perfectionist
Iemand die perfectie nastreeft, is streng voor zichzelf en verwacht ook van anderen dat die alles goed willen doen. Een perfectionist is niet snel tevreden, vindt altijd dat het beter kan. Houdt van structuur en regels. Hun normen liggen hoog en zijn bang om fouten te maken. Onderdrukken hun emoties, waardoor ze woedeaanvallen kunnen laten zien.

De helper
De naam zegt het al, de helper staat klaar voor anderen, is loyaal en vriendelijk. Wil er te veel voor anderen zijn, doet de helper zichzelf vaak te kort mee. Als een ander het goed heeft, heb ik dat ook. De helper haalt dus zijn goede gevoel uit anderen en niet uit zichzelf. Ze hopen liefde te krijgen, door liefde aan anderen te geven.

De winnaar
Een winnaar wilt de beste zijn en werkt om die reden hard. Kan slecht tegen zijn verlies. Meet zichzelf af aan zijn successen en haalt daar een goed gevoel uit. Ze maken zich druk over wat anderen van hun vinden. Hebben maar één doel, ik ben de beste en slaan zichzelf daarvoor op de borst. Ze passen zich aan in situaties, de ware ik verstoppend.

De romanticus
Een romanticus wil liefhebben en zal daar alles voor over hebben. Het zijn dromers, en zoeken naar het ideale plaatje. Passen zich constant aan aan anderen. Hierdoor zijn ze emotioneel instabiel en zoeken op gebied van liefde constant bevestiging dat ze goed genoeg zijn.

De waarnemer
Is een rustig persoon die niet eerder iets zal zeggen, dan dat hij begrijpt wat er aan de hand is en dan pas zal communiceren. Kort, duidelijk en krachtig zijn woorden zal kiezen. Een waarnemer heeft inzicht en overzicht, zal zichzelf niet op de voorgrond plaatsen en maakt zichzelf niet zichtbaar. In de liefde zijn dit mensen die moeite hebben met zich te binden.

De loyalist
De naam zegt het al, ze zijn loyaal, je kunt ze vertrouwen. Ze hebben wel tekst en uitleg nodig, om te begrijpen wat je van ze verwacht. Ze zullen je geen pijn doen en gaan ergens voor. Op gebied van liefde dus een fijn persoon, maar wel iemand die je er bij moet betrekken. Want vanuit eigen initiatief zullen ze niet direct iets doen.

De avonturier
De avonturier kun je vergelijken met een bruistabletje. Zijn druk en om die reden erg aanwezig. Hebben een tomeloze energie, die voor een ander vermoeiend kan zijn. Alles gaat in een rap tempo. Datgene wat ze niet leuk vinden, vluchten ze voor. In de liefde dus iemand die de gangmaker is, maar lui zal zijn in datgene als klus niet leuk is om te doen. Gaat om die reden pijnlijke momenten uit de weg, het moet leuk zijn voor de avonturier. Laat niet het achterste van zijn tong zien.

De baas
Een baas heeft zelfvertrouwen, soms te veel en om die reden overheersend en dominant. Staat wel voor je klaar en zal alles voor je over hebben. Het is de buitenkant die stoer overkomt. Diep van binnen zit onzekerheid en een klein, maar mooi hartje. Kom niet te dichtbij, dan duikt een baas weg.

De bemiddelaar
Een bemiddelaar kiest voor de tussenweg, zijn vriendelijk meegaand, maar vaak ook de grote twijfelaars. Ze zijn spiritueel, hebben overal begrip voor. Kun je moeilijk ruzie mee krijgen. Wel is een bemiddelaar koppig en dat zul je in een relatie voelen ook.

Als je deze 9 types leest, is er bij jezelf direct een gevoel van, ja dat type dat hoort en past bij mij. En misschien typeer je hier ook direct je partner mee. Wie weet vind jij jezelf een helper en is je partner een baas. Daarmee zie je direct, dat jullie karakters kunnen botsen. De liefde is het uitgangspunt, communicatie het smeermiddel. En door te weten welke karaktereigenschappen jij zelf hebt en je partner, kunnen jullie samen een heel mooi team vormen.

Wil jij weten welk type jij bent, of je partner? Bel dan eens met een medium of paragnost van Live Paragnosten. Zo hoor je welk type jij bent en wat je er mee kunt relationeel.

Medium Claire