Partner in de overgang?

Hoe ga je om met een partner in de overgangHoe ga je om met een partner in de overgang? Niemand ontkomt er aan, allemaal, zowel vrouwen als mannen, maken een overgang mee in hun leven. En aangezien we tegenwoordig vaker ouder worden dan 80, krijgen we er soms zelfs twee. Het is een periode van de balans opmakend, zonder dat je het zelf eerst in de gaten hebt. Je ziet het achteraf pas. Voor diegene die een relatie heeft, waarvan de partner in de overgang terecht komt, breekt een lastige tijd aan.

Heeft degene die in de overgang terecht komt het al zwaar, de partner van deze persoon ook. Een overgang is er niet zomaar. Het woord zegt het al, er is een overgang naar iets waarvan we nog niet weten waar we naartoe gaan. Het enige wat we ervaren als we in een overgang terechtkomen, is ons ongelukkig voelen en daar willen we zo snel mogelijk vanaf. Om die reden zoeken we naar oplossingen om ons weer gelukkig te voelen en dat kunnen oplossingen zijn die geen schoonheidsprijs verdienen. We kunnen ons heil buiten de deur gaan zoeken. We kunnen ineens heel veel gaan drinken. De reden dat we dit doen, komt omdat we de pijn die we diep van binnen voelen, dan even kwijt zijn en ons de koning van de jungle voelen. Dat smaakt naar meer en zo kunnen we die oplossing lange tijd in stand houden.

Als je zelf in de overgang zit, gaat veel langs je heen en het kan je allemaal gestolen worden. Je partner die niet in de overgang vertoeft, ziet aan de ander dat er iets gaande is. Minder betrokken, een kort lontje, de boel verzaken en gaat tegengas geven, niet wetende waarin de partner vertoeft. Zo kan het als vanzelf gaan escaleren en de partner elkaar gaan loslaten, wat helemaal misschien niet nodig is.

• Door signalen te herkennen, kun je als partner de strijd, die een overgang met zich meebrengt, voor een groot gedeelte voor zijn. Want als je weet dat we allemaal, de een in grote mate en de ander in mindere mate, een overgang meemaken, dan ga je er zelf niet vol in. Dan geef je de partner die het overkomt meer ruimte. Dan blijf je zelf in het leven staan, zoals je gewend bent en zoekt wat meer contact met anderen.
• Uiteraard heb jij ook je grenzen en je hoeft van de partner die de overgang doorloopt niet alles te pikken. Stel deze grenzen, maar op een manier dat de ander zich niet aangevallen voelt, daar ontstaat alleen maar strijd door.
• Ga niet aan de ander trekken en zeggen dat deze weer normaal moet doen. Dat kan deze partner nu juist even niet en jaag je hem mee weg.
• Wil de partner in de overgang praten, laat het toe. Luister en geef geen oordeel, veroordeel en goedbedoelde adviezen. Zoals, ga naar en therapeut, want daar staat de partner niet voor open. Die ziet het dat een van zijn ouders tegen hem spreekt en daar wil deze persoon nu juist niets meer mee. Die wil zijn eigen ding doen, op zijn eigen manier.
• Laat je niet meeslepen in de drama van de ander. Want dat zal er zijn, immers niets is meer goed, alles moet anders.
• Neem de woorden van de partner in de overgang, niet allemaal even serieus. De ene dag willen ze scheiden, de andere dag zitten ze huilend aan de keukentafel.
• Neem tijd voor jezelf, ga je ontwikkelen en doe leuke dingen samen met een goede vriendin. Zo laad je de batterij weer op en kun je beter omgaan met het tegendraadse gedrag van je partner in de overgang.
• Weet dat een partner veel kan roepen tijdens de overgang, maar het meer het opnoemen is van datgene wat mist in zijn leven. Dat er een bepaald verlangen is, waar jij niet degene bent die het moet gaan oplossen. Dat moet de ander doen, want ga je het voor de ander doen, houd je de overgang in stand.
• De periode dat een overgang duurt, is per persoon verschillend. Het willen weten wanneer het voorbij is, heb je niets aan. Dan zet je jezelf onbewust in een wachtstand en gaat jouw kostbare tijd verloren en heb je daar achteraf spijt van.
Zit je in een situatie waarbij je bij je partner gedrag ziet dat kan duiden op een overgang? En wil je weten of het echt zo is. Hebben jullie de laatste tijd meer strijd en ruzie over kleine dingen, die er anders nooit waren? Neem gerust contact op met een top medium of top paragnost van Live Paragnosten. Zij kunnen zien wat er speelt, en hoe jij je er het beste doorheen kunt slaan, zonder grote gevolgen.

Want de cijfers geven aan dat het juist de partner is die niet in de overgang zit, de situatie niet kan accepteren en de breuk veroorzaakt. Wil je dat voor zijn, dan heb je steun dichtbij de hand in de vorm van online paragnosten en online mediums op Live Paragnosten.

Medium Claire