Fouten maken, graag zelfs

fouten makenFouten maken, graag zelfs. Als mens hebben we moeite met fouten maken, daar ligt een reden onder. Als kind wordt ons verteld, dat we braaf moeten zijn. Ons best moeten doen en dat als we maar goed presteren dan zijn anderen blij. Zo gek is het dus niet dat we op een gegeven moment zo zijn geprogrammeerd dat we een allergie ontwikkelen om fouten te maken.

We verworden tot een soort van robot, die zich keurig houdt aan wat wel en niet mag en bang is om te falen. Want falen staat voor fouten maken en hadden onze ouders een hekel aan. Dus pas je er wel voor dat je een fout maakt.

Onszelf straffen
Zo is het streven van de individuele mens elke dag weer gericht om alles goed te doen. Tot in de puntjes de taken uit te voeren, want stel je voor dat. En als je dan in je eigen ogen een keer een steek laat vallen. De wereld is te klein. Dat mag niet. Hoe heb je dit kunnen doen? De gedachte er aan alleen al, kan paniek veroorzaken. En straffen we er flink op los, door eens goed de waarheid te vertellen aan onszelf.

De boog staat gespannen
Als we in deze modus staan, is het leven verre van aangenaam. Dan staat de boog altijd gespannen. Dan staan we in een constante vorm van paraatheid om maar fouten voor te zijn. Alles moet immers goed zijn, want wat zal die ander er wel niet van vinden, als ik een fout maak. Of wie weet word ik wel ontslagen als ik een fout maak. Wie weet wordt mijn partner wel boos op me! Het is het kleine kind in jou dat zo is gedrild, dat het de scepter in je zwaait. En nog steeds naar anderen opkijkt om een compliment te krijgen.

Je mag mens zijn en fouten maken
Totaal voorbijgaand aan het feit dat je mens bent, een volwassen mens, die van het leven mag genieten. Die zichzelf heeft omarmt met al zijn plussen en minnen. Zie je waar het vandaan komt? Overspannenheid, burn out, depressiviteit? Dat het ook logisch is, dat we op steeds jongere leeftijd hiermee al worden geconfronteerd?

Onverwacht is het mooist
En hoe leuk is het niet en hoe voel je je dat je de hele wereld aankan? Juist als je doet wat voor jou goed is. Als je het op jouw manier doet. Vaak zijn dan de onverwachte dingen het leukst, daar kun je van genieten. Zo gek is dat niet, je leeft dan in het nu. Je voelt je goed. Je faalangst is er dan even niet. En je zou willen dat het leven altijd zo was. Maar nee, de dag er na zitten we alweer in een gespannenheid, bang om fouten te maken.

Je werkt het leven tegen
Als je jezelf hierin herkent, dan begrijp je nu ook waarom je zo’n piekeraar bent. Begrijp je misschien ook dat je het gevoel hebt dat dingen in jouw leven niet zijn zoals je ze graag zou willen zien. Hier is een reden voor. Het wordt namelijk nooit zoals jij het in je hoofd hebt, want je verlegt telkens weer de lat hoger voor jezelf. Dus die partner zal nooit aan jouw verwachtingen voldoen. Je werk zal nooit bevrediging geven. En dat ligt niet aan je partner, of aan je werk. Het ligt aan jezelf. Je werkt het leven tegen vanuit eigen onzekerheid dat je niet goed genoeg bent. En wat ga je dan doen, vanuit je eigen onzekerheid? Contact zoeken met een spirituele hulplijn en dat is maar goed ook. Je belt een van de consulenten van www.liveparagnosten.nl met een vraag waarom je partner zo afstandelijk doet.

Het top medium op www.liveparagnosten.nl ziet direct door haar heldervoelendheid wat er aan de hand is en geeft jou de antwoorden. Je partner voelt zich niet vrij in de relatie. Hij voelt dat hij aan verwachtingen moet voldoen die voor hem niet haalbaar zijn. Want als je van jezelf geen fouten mag maken, mag een ander dat ook niet. Maar gelukkig ziet het top medium van www.liveparagnosten.nl heel goed wat er aan de hand is en kan jou inzichten geven in jezelf en zo jou de helpende hand bieden, relaxter in het leven te gaan staan en te leren fouten te gaan maken.

Leer fouten maken en lach er om
Humor is het beste medicijn. Lachen om datgene wat je in je eigen ogen verkeerd doet, is zelfspot durven hebben. Zo ga je de lat voor jezelf lager leggen in plaats van hoger en krijg je een leven dat wel aan je eigen verwachtingen voldoet.

Liefdevolle groet, Claire top medium liveparagnosten.nl