Liveparagnosten
NL 1 0909 - 0525 (90cpm.)  BE 0907 - 37065 (150cpm.)  BE Klik hier voor credits (100cpm.)

Angsten, angststoonissen??

angstenAngsten, angststoornissen?? Angst is een gevoel waar wij allemaal weleens te maken mee hebben gehad of nog hebben en die we allemaal kennen. Het zorgt ervoor dat we donkere steegjes mijden en actie ondernemen als we bijvoorbeeld gewond zijn, bang voor de dood enz. Soms slaat de angst echter door.

Angsten behoren tot de meest voorkomende psychische stoornissen. Vrouwen hebben over het algemeen twee keer zoveel kans op een angststoornis dan mannen. De oorzaak van de stoornissen is in veel gevallen een combinatie van aanleg, gevoeligheid, nare gebeurtenissen  en een verstoorde evenwicht.

Soorten angsten
Binnen de psychiatrie zijn vele soorten angst problemen bekend. Dit zijn de meest voorkomende verschijningsvormen:
Enkelvoudige fobie, angst voor spinnen, hoogtes, bloed, ongelukken, enz.
Sociale fobie specifiek: bijvoorbeeld spreken in het openbaar, of gegeneraliseerd: sociale angst.
Paniekstoornis, met of zonder agorafobie, pleinvrees.
Obsessieve compulsieve stoornis, dwangstoornis.
Gegeneraliseerde angststoornis, overmatig piekeren.
De meeste van deze fobieën en stoornissen worden gekenmerkt door onder andere de volgende symptomen:

Concentratiestoornissen, piekeren, agitatie, rusteloosheid, slaapproblemen bezorgdheid, ongeduld,

Focus bij angsten
Fobieën verschillen op twee punten van de overige stoornissen: focus en duur. Bij fobieën is er een extreme vrees voor een object. Het gevolg is dat patiënten dit object zo goed mogelijk vermijden.

Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis en paniekstoornis hebben een willekeurige angst. De eerste groep piekert continu, over echt van alles. Een paniekstoornis kan op elk willekeurig moment optreden, meestal zonder acuut aanleiding.

Duur van angsten
De angst van fobische patiënten is kortdurend (Een spin! Wegwezen!). Patiënten met overige angststoornissen daarentegen hebben  langdurig last van hun angsten. Mensen met gegeneraliseerde sociale angst en PTSS bevinden zich continu in een staat van verhoogde alertheid.

Ze voelen zich angstig, hulpeloos, soms depressief en worden overal herinnerd aan hun angst. Ook schrikken ze gemakkelijk. Overheersende angst kan het dagelijks leven behoorlijk moeilijk maken.

Misinterpretaties bij angsten
Veel angstpatiënten zijn geneigd om gevaar in hun omgeving te zien. Daarnaast zijn ze alerter op lichaamssensaties. Vaak zijn het misinterpretaties van een verhoogde hartslag, zweten en blozen, die de angst mede laten ontstaan.

Normaal gesproken halen we onze schouders op als we merken dat we opgewonden zijn. Angstpatiënten worden er onrustig van: mijn lichaam reageert zo vreemd, er moet wel wat aan de hand zijn!

Neemt deze lichamelijke onrust toe, dan kan in het ergste geval een paniekaanval ontstaan.

Velen doen er na één aanval alles aan om de situatie waarin de aanval optrad, te vermijden. Of af te wenden, door middel van dwangrituelen. Deze gedragingen versterken de angst echter.

Behandeling van angsten
Het sterke punt van angststoornissen is dat ze meestal onwezenlijk zijn. Dit maakt de stoornissen goed behandelbaar. Behandeling komt over het algemeen neer op de aanpak van misinterpretaties en onlogische gedachten.

Personen krijgen informatie: wat is angst nu werkelijk? Waarom hoeven ze niet bang te zijn? Welke (ineffectieve) acties versterken hun angst?

Daarnaast zijn er gedragstherapieën die de personen confronteren met hun vrees. Om deze confrontaties beter aan te kunnen, krijgen patiënten relaxatietechnieken aangeleerd. In sommige gevallen gaat therapie vergezeld met kalmerende medicatie.

Hulp bij angsten
Overmatig angst lijkt voor buitenstaanders soms onterecht en vreemd. Sterker nog: zelfs patiënten die weten diep van binnen dat de angst onwerkelijk is. Niettemin zijn de angstgevoelens levensecht. Net zoals het sociale isolement waar veel patiënten in dreigen te belanden.

Dwangrituelen kunnen letterlijk uren duren. Hierdoor is de persoon soms niet meer in staat om te werken of sociale contacten te onderhouden. Sociale angst en pleinvrees kunnen van een patiënt een gevangene in eigen huis maken.

Het is voor de omgeving daarom belangrijk om de angst niet als onzin af te doen. Probeer de persoon tebegrijpen en er voor hem/haar te zijn.

Op onze spirituele hulplijn vind je Consulenten die jou graag willen coachen naar een beter leven!!